Kit de regenerare urbană a Peninsulei Constanța

Constanța, România, 2020

Conceput în strânsă colaborare cu partenerii noștri de la Banca Mondială și Primăria Municipiului Constanța, KIT-ul reprezintă unul dintre instrumentele de bază care susțin strategia de planificare, design, management și utilizare a spațiilor publice de calitate și care se doresc a fi obținute în zona peninsulară a Constanței.   

KIT-ul este împărțit în 5 cărți. Fiecare carte dezvoltă o ramură a procesului de implementare a unei viziuni coerente pentru zona peninsulară. 

Peninsula reprezintă în continuare simbolul orașului Constanța, în special zona de faleză unde este amplasată și clădirea Cazinoului. Regăsim aici un amestec inconfundabil de istorii, de culturi, de naţii, de oameni, de obiceiuri, unul mai diferit decât celălalt. Acest fragment urban, prin amenajarea coerentă a spațiului public și fundalul dramatic al mării, susține o atmosferă aparte ce invită locuitorii Constanței și vizitatorii spre utilizare. Țesătură urbană actuală are o valoare istorică inestimabilă, dar prezintă un nivel ridicat de degradare, constituind un mediu urban care trebuie regenerat într-un context mai larg. 

Volumele servesc drept instrument pentru definirea cerințelor legate de design, pentru inițierea de eforturi pentru a coordona alte proiecte, incluzând infrastructura tehnică. Manualul contribuie în continuare la o mai bună evaluare a eficacității oricărei soluții de intervenție propusă. Pe această cale vrem să mulțumim tuturor celor implicați în elaborarea acestui kit, arhitecți, urbaniști sau entuziaști care au contribuit la finalizarea acestui proces îndelungat de cercetare, analiză și propuneri.

MAI MULT

INFORMAȚII

Locație

Constanța, România

Durată

2018 – 2020

Suprafață

670.000 m²

Coordonator principal

Irina Panait

Coordonator Primăria Municipiului Constanța

Radu Vânturache 

Coordonator Banca Mondială

Marcel Ionescu-Heroiu   

Editor

Nicolae Petrencu

Direcția grafică

Sucmănaru Vlăduț Andrei

Ștefan Munteanu 

Fotografie

Sucmănaru Vlăduț Andrei

Asistenți

Adelina Puscașu 

Andra Gheorghiu  

Ioana Melencu  

Iozefina Lipan