Vila KJ

Constanța, România

Locuința este situată în centrul orașului Constanța, pe Strada Vasile Pârvan nr. 18 A, în imediata proximitate a Mării Negre. Propunerea arhitecturală încearcă să funcționeze pe criterii tipologice și își propune să respecte și să completeze contextul urban al zonei.

Constrângerile terenului (lung și îngust), precum și existența a două calcane ce flancheză situl, au avut drept consecință poziționarea locuinței astfel încât să acopere cele două calcane. A rezultat astfel o volumetrie cu dublă orientare, care se deschide către două curți cu grade diferite de intimitate.

Modul de parcurgere al traseului din spațiul public în spațiul privat se face printr-o tranziție treptată. După trecerea limitei dinspre trotuar se pătrunde într-un spațiu semi-privat (o curte din care se face accesul în interiorul locuinței). Gradul de intimitate crește odată cu parcurgerea spațiul interior, înspre partea  posterioară a sitului. Diferența de nivel a zonei de zi creează o ierarhie clară a spațiilor interioare și crește gradul de intimitate.

Zona de zi este proiectată în legătură directă cu o curte privată în partea posterioară, curte ce include și o piscină. Nivelul superior cuprinde zona de odihnă, ce cuprinde cele patru dormitoare.

Din punct de vedere estetic, imaginea arhitecturală a locuinței a implicat un amplu proces de cercetare, având ca punct de pornire moștenirea culturală a clientului.

S-au utilizat motive islamice tradiționale, vernaculare, cum ar fi arcadele și mashrabiya. Locuința se remarcă printr-o arhitectură modernă, evidențiată de liniile simple și drepte ale structurii. Prin alăturarea inteligentă a conceptelor și elementelor de arhitectură moderne și tradiționale, această vilă este o fuziune bine concepută între influențele estice și vestice.

 

MAI MULT

INFORMAȚII

Locație

Constanța, România

Durată

Propus

Suprafață

249 

Constructor

Cost estimativ

Arhitect șef

Irina Panait

Proiectat

Inginer structural

 

Beneficiar

Privat