Vila KJ

Constanța, România

Locuința este situată în centrul orașului Constanța, pe Strada Vasile Pârvan nr. 18 A, în imediata proximitate a Mării Negre. Propunerea arhitecturală încearcă să funcționeze pe criterii tipologice și își propune să respecte și să completeze contextul urban al zonei.

Constrângerile terenului (lung și îngust), precum și existența a două calcane ce flancheză situl, au avut drept consecință poziționarea locuinței astfel încât să acopere cele două calcane. A rezultat astfel o volumetrie cu dublă orientare, care se deschide către două curți cu grade diferite de intimitate.

Modul de parcurgere al traseului din spațiul public în spațiul privat se face printr-o tranziție treptată. După trecerea limitei dinspre trotuar se pătrunde într-un spațiu semi-privat (o curte din care se face accesul în interiorul locuinței). Gradul de intimitate crește odată cu parcurgerea spațiul interior, înspre partea  posterioară a sitului. Diferența de nivel a zonei de zi creează o ierarhie clară a spațiilor interioare și crește gradul de intimitate.

Zona de zi este proiectată în legătură directă cu o curte privată în partea posterioară, curte ce include și o piscină. Nivelul superior cuprinde zona de odihnă, ce cuprinde cele patru dormitoare.

Din punct de vedere estetic, imaginea arhitecturală a locuinței a implicat un amplu proces de cercetare, având ca punct de pornire moștenirea culturală a clientului.

S-au utilizat motive islamice tradiționale, vernaculare, cum ar fi arcadele și mashrabiya. Locuința se remarcă printr-o arhitectură modernă, evidențiată de liniile simple și drepte ale structurii. Prin alăturarea inteligentă a conceptelor și elementelor de arhitectură moderne și tradiționale, această vilă este o fuziune bine concepută între influențele estice și vestice.

 

MAI MULT

PLANURI

INFORMAȚII

Locație

Constanța, România

Durată

Propus

Suprafață

249 

Constructor

Cost estimativ

Arhitect șef

Irina Panait

Proiectat

Inginer structural

 

Beneficiar

Privat