Zonă pietonală ca nod comercial

Zonă pietonală ca nod comercial

Constanța, România, 2020

Strada Ștefan cel Mare, cândva principala arteră comercială a Constanței și locul preferat de promenadă al constănțenilor, a beneficiat de-a lungul timpului de un flux ridicat de oameni, dar lipsa unei strategii coerente de susținere a miciilor comercianți și de integrare a anumitor servicii au susținut procesul de degradare, atât din punct de vedere economic, cât și arhitectural.

Pentru Constanța se impune cu atât mai mult nevoia definirii unor programe de dezvoltare a dotărilor comerciale cu cât, în prezent, s-au produs mari disparităţi prin dezechilibrul care s-a creat în urma expansiunii necontrolate a marilor lanţuri de distribuţie multinaţionale, care a defavorizat deopotrivă micul comerţ independent şi reţeaua de magazine specifică centrelor principale/ istorice ale oraşelor.

Echipa Aria concept Architecture, împreună cu partenerii noștri de la Banca Mondială și Primăria Municipiului Constanța, confirmă nevoia de gândire şi acţiune la nivelul comunităţilor locale într-o viziune convergentă cu noua politică de dezvoltare durabilă a oraşelor.

Activarea zonei comerciale centrale constă în definirea unui cadru urban de calitate și a unor practici economice inedite. Scara redusă a spațiului de expunere creează premisa focusării pe calitatea serviciilor și a produselor.

Trecerea către o prezentare calitativă și nu cantitativă atrage cu sine și investiția în cadrul construit și astfel standardul zonei își crește atractivitatea precum și randamentul economic.

MAI MULT

INFORMAȚII

Locație

Constanța, România

Durată

2018 – 2020

Suprafață

255.083 m²

Coordonator principal

Irina Panait

Coordonator Banca Mondială

Marcel Ionescu-Heroiu   

Editor

Nicolae Petrencu

Direcția grafică

Sucmănaru Vlăduț Andrei

Ștefan Munteanu 

Fotografie

Sucmănaru Vlăduț Andrei

Asistenți

Adelina Puscașu 

Andra Gheorghiu  

Ioana Melencu  

Iozefina Lipan