Reamenajarea si refunctionalizarea Faleza Dunarii

Reamenajarea și refuncționalizarea Faleza Dunării

Galați, România, Propunere

Pentru destinațiile turistice din România, cursul Dunării oferă o multitudine de locații atractive, printre care și Faleza Dunării din municipiul Galați. Grădina urbană, coloană vertebrală care racordează orașul de cursul fluviului, preia din valurile Dunării prin sinuozitatea formelor sugerate, transformându-le progresiv în forme caracteristice orașului.

În sprijinul sporiri atractivității, se propune în proiectul de față o serie de elemente cu caracter modern, în legătură strânsă cu mediul natural și cu cel antropic, preponderent prin căile de circulație, cât și printr-o serie de spații menite să atragă atât interesul turiștilor, dar și pe cel al localnicilor.

În ceea ce privește drumurile propuse ce străbat situl, enumerăm: traseul pietonal principal și cel secundar, traseul cultural – muzeu în aer liber și, nu în ultimul rând, traseul sportiv pentru biciclete și alergare. Dată fiind lățimea sitului, semnificativ mai mică față de lungimea lui, drumurile curg în aceeași direcție asemenea fluviului, de-a lungul falezei.

Promenada, drumul principal, este cea mai apropiată de malul apei, fiind deschisă, dar în același timp protejată de către digul propus, dar, în contrast cu aceasta, care este alcătuită din linii drepte, traseul falezei este sinuos, ghidând utilizatorul spațiului alternativ către fluviu și către parc.

Secundar, traseul prin parc direcționează plimbarea către zone mai depărtate de cursul apei, fiind pus accentul pe protecția utilizatorilor.

În același sens, în ce privește traseul sportiv, accentul este alocat senzației de confort psihic – la trecerea pe sub accesul care se realizează prin dreptul ansamblului de statui sculptate de George Apostu, respectiv „Tatăl și fiul” și „Fructul soarelui”.

Pentru a evita generarea de zone nesigure, pasarela a fost proiectată astfel încât trecerea care se face pe dedesuptul acesteia să fie cât mai confortabilă psihologic.

MAI MULT

INFORMAȚII

Locație

Galați, România

Durată

Propus

Suprafață

2.500 m²

Constructor

Cost estimativ

Arhitect șef

Irina Panait

Proiectat

Adelina Pușcașu

Andra Gheorghiu

Inginer structural

Beneficiar

Primăria Municipiului Galați